Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tanács horgászbot választáshoz, kezdőknek.

Tanács horgászbot választáshoz, kezdőknek.

Néhány tanács annak érdekében, hogy a megfelelő horgászbotot válasszuk a horgász webáruházban.
Mi alapján érdemes horgászbotot választani, milyen szempontok számítanak?
Amikor magunknak választunk horgászbotot, fontos, hogy eldöntsük, hogy elsősorban mire és hogyan szeretnénk horgászni. A felszerelés választása nagymértékben ettől függ. Személyes tapasztalatom, hogy kezdetekben pontyozáshoz, feeder és matchbotozáshoz a 3,60 méter hosszú bot a legjobb választás.

Milyen halra kívánunk horgászni?

Mik a fő szempontok rablóhal esetén botválasztás szempontjából:
Abban az esetben, amikor rablóhalra történik a horgászat, nem kell messzire hajítani, tehát ennek értelmében lehet pergető, úszós, vagy fenekezős szerelékkel horgászni. Amennyiben a kisebb halakra (csuka, kisebb méretű harcsa, süllő, balin) hajtasz, akkor nem kell erős botot választani, és nem kell, hogy a dobósúly is túl nagy legyen. Fontos, hogy a pergető bot súlya kicsi legyen, amennyiben lehetőség van rá, grafit legyen az alapanyaga. Mivel az orsó fogja a nagyobb terhelést kapni, az legyen erős, jó minőségű. Ha a pergetéses módszert választjuk, tehát bedobás után kiteker, és ezt ismétli többször, akkor fontos, hogy az orsó megválasztásakor a zsinórvezető görgője is csapágyazott legyen. Ennek lényege, hogy megakadályozza, hogy a damil megtekeredjen. Ami a zsinórt illeti, az lehet fonott, vagy monofil, itt a szakítószilárdság a lényeg. Sűllözéskor viszont fontos, hogy úgymond láthatatlan legyen a szerelékünk vége, tehát ha lehet ne rikító színű zsinórt válasszunk. Harcsák és csuka esetén, fontos az előke felhelyezése, ez meggátolja, az átharapást, az esetleges elfűrészelést a hátsó garatfogakkal. Természetesen amennyiben nagy harcsára és nagyobb testű rablóhalat kívánunk elejteni, elengedhetetlen az erősebb bot és szerelék. 
Békés halra kívánok horgászni, mivel tegyem?
Ebben az esetben két módszer közül választhatunk, úszózunk, vagy fenekezünk, a felszerelésünk e szerint változik. Magyarországon a fenekező módszer az egyik legelterjedtebb horgászmód, ezért az alábbiakban ehhez ajánlunk most felszereléseket, botokat.
A fenekező szerelék lényege, hogy a víz fenekén pihen a szerelékünk. Ennek kellékei a következők, melyek a webshopunkban megtalálhatók: súly, ami ebben az esetben lehet etetőkosár, vagy ólom, ami arról gondoskodik, hogy a szerelék a fenéken maradjon, valamint kelléke még az előke és a horog. Az etetőkosár méretét minden esetben a bot és a zsinór ereje határozza meg, és a távolság, hogy milyen messzire kívánjuk bedobni. Az elérhető távolság pedig a dobósúlytól, a bot hosszától, valamint a dobótechnikától függ. Az ideális kosárméret 30-50g-os. 

Fenekezéshez milyen botfajták ajánlottak?

Alapvetően a hagyományos és a feeder botok a megfelelőek. Speciálisnak tekinthető az úgynevezett bojlis bot, mely rugalmas távdobó bot, hosszúsága 3,60-3,90 méter.
A feeder botra jellemző, hogy fárasztáskor jellemzően karikába hajlik el. A bot utolsó része kapásjelzőként is működik, és cserélhető is. Két fajtája van az egyik a picker bot, melynek hossza 2,40-3,00 méter közti, illetve a feeder bot, azaz rezgőspicces, melynek hossza 3,30-4,20 méter. Fajtái a light, a medium és a heavy. Gyakorlottabb horgászoknak valók a finomra hangolt horgászkellékek.
Milyen szempontokat mérlegeljek a hagyományos botok megválasztásánál?
Hagyományos horgászbot megvásárlása esetén a fő szempont a bot mérete, keménysége, akciója, vagyis, hogy hol hajlik, dobósúlya és a felépítése, tehát, hogy a bot teleszkópos –e, vagy, hogy hány tagból áll, mely a szállításnál is fontos szempont.

Úszós szereléknél milyen kellékeket kell használnom, és ilyen botfajtát válasszak?

Az úszós szerelékkel történő horgászatra a precizitás a jellemző, mivel mindig az adott helyzetben szükséges beállítani azt, hogy milyen magasságban kívánjuk a csalit felkínálni. Az hogy van–e kapás az úszónak a mozgása, tehát, hogy emelkedik –e vagy süllyed, jelzi.

Mik az úszós szerelék kellékei?

Ahogy azt a neve is jelzi, áll úszóból, ólom súlykészletből, amely arra szolgál, hogy be tudjuk állítani a csali süllyedését. Valamint szükséges még az előke és a horog.

 

Úszós szerelékhez milyen horgászbot alkalmas?

Úszós szerelékes horgászatnál, mivel a bot folyton a kezünkben van, nagyon fontos annak súlya, ezért elsősorban a könnyebbeket célszerű választanunk. Ez esetben ez lehet spiccbot mely gyűrűzetlen, hossza 2,50-8,00 méter, vagy rakósbot, melynek mérete maximum 14,50 méter. De választhatunk még gyűrűzött és orsós match (hossza 3,60-4,50 méter) és bolognai teleszkópos botot is melynek a hossza 5,00-9,00 méter. 
Kezdő horgászoknak a javaslatom az, hogy mindenképpen vásároljon egy teleszkópos 2,50-3 méter hosszúságú botot, mellyel kipróbálhatja és megtapasztalhatja az úszózást, valamint a rablózást. Valamint amennyiben lehetséges vásároljon még egy 3,50 méter hosszúságú három részes botot, aminek segítségével pedig gyakorolhatja a dobálást és a fenekezést. Aztán az idő múlásával mindenki saját maga megtapasztalja, hogy mely horgász mód az, ami számára a nagyobb élményt nyújtja, és majd a változás függvényében bővítheti kedvére és pénztárcájának megfelelően horgászfelszerelését, melyre webshopunk széles választékkal áll rendelkezésre.

Harcsázó horgászbot választás kezdőknek a blogban!

Bármilyen további kérdés merülne fel Önben, kérem, írjon nekünk az alábbi elérhetőségen: infoefish@gmail.com címre,ahol kollégáink munkaidőben készségesen állnak rendelkezésére.